• 2017-02.jpg
  • 2017-08.jpg
  • 2017-09.jpg

Welkom bij Natuur Stichting Kadans

De ingang van Natuurgebied Kadans vindt u aan de Hollestraat 42 te Nederasselt. In dit gebied wordt regelmatig gewerkt door vrijwilligers.

Het gebied is eigendom van gemeente Heumen en wordt beheerd door Natuur Stichting Kadans.

Van de werkdagen vindt u verslagen en foto's in rubriek Terugblik.

Tijdens de zaterdagse werkdagen en op donderdagochtend is het gebied geopend voor bezoekers. Rondleiding door een IVN gids is op afspraak mogelijk, HIER leest u daar meer over.

Een paar belangrijke onderdelen van Kadans zijn:

Bosje met stinzenplanten

Aan de Broekstraat ligt een stinzenbosje met zeer gevarieerde beplanting.

Stinzenbos Natuur Stichtng Kadans

Grasland

Achter het stinzenbosje ligt een oude zomerdijk, daarachter ligt een zeer waardevol, bloemrijk, grasland dat deels gehooid wordt.

Poel Natuur Stichtng Kadans

Poelen

Aan het hooiland ligt een poel, die onder andere gevoed wordt door kwelwater. Om de poel staan knotwilgen, in en aan de rand van de poel staan watermunt, zegge, waterlelie en vele andere plantensoorten.

Poel Natuur Stichtng Kadans

Vlindertuin

De vlindertuin is aangelegd om meer vlinders aan te trekken en om te tonen hoe prachtig een border met vaste planten en struiken die vlinders aantrekken kan zijn.

Vlindertuin Natuur Stichtng Kadans

Maasmolen

Naast het gebied van Kadans ziet u de MaasmolenHIER vindt u heel veel informatie over de molen. Ga vooral eens kijken, op zaterdagmiddagen zijn de molenaars vaak aanwezig. Ze leiden u graag rond!

Kadansflits

Info Stinzenbos

December 2018: Wilgen knotten

Hierover zijn Ton en Loes geïnterviewd door regionale omroep GL8. Het gesprek is te beluisteren door te klikken op het driehoekje hieronder.

In het natuurgebied Kadans wordt half december een begin gemaakt met het wilgenknotten. De wilgentenen worden vaak op rillen gelegd en vormen een prima schuilplaats voor vogels en kleine dieren. Je kunt er ook van alles mee doen. Bij Kadans hebben we er met vlechtwerk een Praathuis van gemaakt dat dient als begin- en eindpunt van de educatieve lessen voor schoolkinderen. De dikkere tenen zijn als bonenstaken te gebruiken en dunne staken voor vlechtwerk van manden. Mocht u eens wat met wilgentenen willen doen, laat het ons dan weten via info [AT] natuurstichtingkadans [DOT] nl. Wilt u helpen met knotten dan kunt u dit ook per mail melden.

Februari 2018: Essenbos wordt elzenbos

Essenbos wordt elzenbos

De essen in het essenbos zijn allemaal aangetast door de essentaksterfte. Deze ongeneselijke ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, het vals essenvlieskelkje. (Hymenoscyphus fraxineus). In overleg met de gemeente Heumen is besloten om alle essen te verwijderen en te vervangen door elzen. De laatste maanden is er volop gezaagd en geruimd. Over een paar weken worden ter gelegenheid van de landelijke boomfeestdag (14 maart) de elzen door groep 7 en 8 van basisschool de Tandem geplant.